
Thuisbatterij

Thuis batterij
Een thuis batterij is nu al essentieel voor iedereen die investeert in zonne-energie of simpelweg toekomstgericht wil besparen op zijn energiekosten. Door gebruik te maken van een thuisbatterij of energieopslag, kunt u uw eigen opgewekte energie optimaal benutten. En daardoor de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen verminderen. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor uw eigen financiën en energie-efficiëntie. Thuisaccus en energieopslagsystemen zijn verkrijgbaar in opslagcapaciteit van 5 tot ca 30kwh. Voor bedrijven zijn grotere opslagcapaciteiten beschikbaar.
Het voornaamste doel van een thuisbatterij of thuis accu is om de overdag door uw zonnepanelen opgewekte energie op te slaan zodat deze ´s avonds en de volgende dag gebruikt kan worden.
Ook als er eens een dag tussen zit met slecht weer zou de batterij uw eigen verbruik aan stroom moeten kunnen afdekken.
Een thuisaccu of batterij kan echter veel meer dan het percentage eigen consumptie verhogen. De bekendste en meest waardevolle mogelijkheden van energieopslag in combinatie met zonnepanelen zijn:
HANDELEN IN STROOM BIJ EEN DYNAMISCH ENERGIECONTRACT
Een thuis batterij in combinatie met een dynamisch energiecontract kan dankzij slimme aansturing zelfstandig handelen in stroom en profiteren van goedkope momenten om op te laden. Op momenten dat de elektriciteitsprijs laag is of soms zelfs negatief is, bijvoorbeeld tijdens daluren of overschotten in het netwerk, kan de thuisaccu efficiënt energie opslaan.
Dankzij het dynamische energiecontract kan de thuisaccu slim handelen door de goedkoop ingekochte stroom op dure momenten weer te verkopen. Op piekmomenten, wanneer de elektriciteitsprijs hoog is, kan de opgeslagen energie in de thuisaccu worden vrijgegeven. Dit om aan de elektriciteitsbehoefte van het huishouden te voldoen. Daarnaast kan het overschot aan opgeslagen energie worden verkocht aan het elektriciteitsnet. Waardoor de huiseigenaar kan profiteren van de hogere tarieven tijdens piekuren.
Naast de reguliere handel in stroom op basis van uurtarieven is ook de zeer lucratieve handel op de onbalansmarkt mogelijk. Een thuisbatterij welke slim aangestuurd wordt kan hiermee een terugverdientijd halen van 5 tot 7 jaar.
VOORKOMEN VAN UITVAL DOOR EEN HOGE NETSPANNING OF OVERBELAST STROOMNET
Een van de voordelen van het nemen van een thuis batterij is het vermogen om uitval van de omvormer te voorkomen. Dit zorgt er voor dat er geen zonnestroom verloren gaat, zelfs bij fluctuaties in de netspanning. Een typisch probleem dat huiseigenaren kunnen tegenkomen, wanneer de netspanning stijgt tot meer dan 253V. Dit resulteert in een uitschakeling van de omvormer.
Een thuis batterij kan dit probleem oplossen door de overtollige zonnestroom op te vangen wanneer de netspanning te hoog is. Het systeem leidt de zonnestroom naar de thuisaccu in plaats van naar de omvormer. Op deze manier wordt de zonnestroom veilig opgeslagen in de thuisbatterij, totdat de netspanning weer binnen het normale bereik valt.
Dit mechanisme zorgt ervoor dat er geen kostbare zonnestroom verloren gaat. Zelfs als de omvormer niet kan terugleveren door een hoge netspanning, kan het huishouden nog steeds gebruikmaken van de opgeslagen zonnestroom in de thuisaccu. Dit bevordert niet alleen de efficiëntie van het energiegebruik, maar zorgt er ook voor dat u optimaal profiteert van uw zelfopgewekte zonne-energie, ongeacht de omstandigheden.
HET VERHOGEN VAN HET BESCHIKBARE VERMOGEN IN DE METERKAST
Een thuisbatterij kan op slimme wijze zorgen voor een verhoogd vermogen in de meterkast zonder dat het nodig is om de hoofdzekering te verzwaren. Deze technologie brengt veel voordelen met zich mee, vooral bij het thuis opladen van een elektrische auto.
Door het verhogen van het beschikbare vermogen in de meterkast, kunnen huiseigenaren bijvoorbeeld hun elektrische auto’s efficiënter opladen. In plaats van volledig afhankelijk te zijn van het reguliere elektriciteitsnet, kan de thuisaccu energie afgeven aan de auto, waardoor het laadproces sneller en gemakkelijker verloopt zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een mogelijke overbelasting van de hoofdzekering.
VERHOGEN EIGEN CONSUMPTIE OPGEWEKTE ZONNESTROOM
Een thuisbatterij wordt steeds belangrijker, vooral nu de plannen voor de afbouw van de salderingsregeling er zijn. Het hoofddoel van een thuisaccu is om de overdag opgewekte energie van uw zonnepanelen op te slaan, zodat u deze ’s avonds en de volgende dag kunt gebruiken. Zelfs op dagen met slecht weer kan de batterij uw eigen verbruik dekken. Door minder energie terug te leveren aan het stroomnet, dat nu al overbelast is, en in plaats daarvan uw opgewekte stroom zelf te gebruiken, behoudt de stroom zijn maximale waarde. In een ideale situatie zou u dan bijna geen energie meer van het net afnemen en het meeste zelf gebruiken.
MEER PANELEN OP EEN KLEINE NETAANSLUITING AANSLUITEN.
Een thuisbatterij kan een slimme oplossing bieden om meer zonnepanelen aan te sluiten op een kleinere netaansluiting. Bij de grotere zonnepaneelinstallaties, is de grootte van uw netaansluiting vaak beperkt en kan ontoereikend zijn om het volledige vermogen van extra panelen te verwerken.
Hier komt de thuisbatterij in beeld. Door het installeren van een accu tussen de zonnepanelen en de netaansluiting, kunt u overtollige zonnestroom opslaan die anders niet teruggeleverd zou zijn aan het elektriciteitsnet. In plaats van deze overcapaciteit verloren te laten gaan, slaat de batterij de energie op zodat deze later kan worden gebruikt wanneer er behoefte aan is.
Dit betekent dat u meer panelen kunt aansluiten zonder dat dit leidt tot problemen met uw netaansluiting. U kunt de extra energie nu opslaan in de thuisaccu en deze gebruiken op momenten waarop uw energieverbruik hoger is of wanneer de zon niet schijnt. Hierdoor wordt de maximale energieproductie van uw zonnepanelen veilig en efficiënt benut, zelfs met een kleinere netaansluiting.
PEAK SHAVING/SHIFTING
Een batterij in combinatie met peak shifting is een slimme methode om de pieken in het elektriciteitsverbruik te verminderen en de energiekosten te optimaliseren. Het concept van peak shifting draait om het verschuiven van energieverbruik naar tijden waarop de energietarieven lager zijn, zoals tijdens daluren.
Met behulp van een batterij kan overtollige elektriciteit die wordt opgewekt tijdens periodes met een laag energieverbruik en hoge opwek worden opgeslagen. Vervolgens kan deze opgeslagen energie tijdens piekuren worden gebruikt, wanneer de energievraag en tarieven hoger zijn. Dit proces van het verplaatsen van energieverbruik van piekuren naar daluren wordt peak shifting of peak shaving genoemd.
Wanneer de energievraag laag is, bijvoorbeeld ’s nachts of overdag tijdens rustige periodes, zal de batterij worden opgeladen met de overtollige energie die niet direct wordt gebruikt. Dan, wanneer de energievraag toeneemt, kan de opgeslagen energie uit de batterij worden onttrokken en worden gebruikt om aan die vraag te voldoen. Dit vermindert de vraag naar elektriciteit van het elektriciteitsnet tijdens piekuren. Dit resulteert in lagere energiekosten, omdat de tarieven doorgaans hoger zijn tijdens deze periodes.
Het gebruik van een batterij in combinatie met peak shifting biedt meerdere voordelen. Ten eerste kunnen huiseigenaren en bedrijven kosten besparen door te profiteren van de lagere tarieven tijdens daluren. En daarom minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet tijdens piekuren, wanneer de tarieven hoger zijn. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op de elektriciteitsrekening op de lange termijn.
Ten tweede draagt het bij aan een vermindering van de belasting op het elektriciteitsnet tijdens piekmomenten. Dat helpt om een stabielere energievoorziening te behouden. Het verplaatsen van het energieverbruik naar daluren zorgt voor een betere balans tussen vraag en aanbod. Dit is gunstig is voor het hele elektriciteitsnetwerk.




